Télikert tervezési szempontok

Töltse le a teljes segéletet PDF formátumban, ami az akábbi szöveg képekkel illusztrált változata.

» Tervezési segédlet letöltése PDF formátumban

I. stílus - forma

1. Esztétika.
Mi illik a házunkhoz? Forma - Szín - Stílus

A következő oldalakon bemutatunk néhány szép példát családi ház és télikert kapcsolatára. Azt javaslom, hogy nézzen meg minél több télikert fotót az Interneten, vagy újságokban, és egy idő után tudni fogja, milyen forma lesz tökéletes az Ön házához. Mi is tudunk segíteni abban, hogy az elképzeléséről látványtervet készítünk.

Színben próbáljunk a ház színeihez illő színt választani! Választhatjuk a nyílászárók színét, a falak színét, az ereszcsatornák vagy korlátok színét, de mindenképpen legyen valami a házon, ami a télikerttel harmonizál. A szépséget mindig két vagy több dolog összhangjában érezzük.

Színpalettánk tartalmazza az összes Ral színt, 40-féle strukturált (finomszemcsés felületű, jól tisztítható bevonat) színt, és 7-féle famintázatot. Külön kérésre további színek és faminták is lehetségesek!

A stílus 4 fő típusból válaszható. Háromféle modern, és egy régies, viktoriánus rendszer rajzát mutatjuk be itt. A választás egyszerű, melyik tetszik Önnek illetve melyik illik a házhoz? Ha nem biztos benne, egy látványterv megint segíthet a döntésben!

2. Funkció
Mire fogjuk használni a télikertet?


A funkció lehetne az első pont is, de úgy tűnik, a télikert építése mindenképpen több, mint pusztán
racionális döntés a „kevés a hely” vagy a „használhatatlan a terasz” miatt. Sokaknak ez egy olyan varázslatos része a lakásnak, ami a kerttel, a növényekkel, a fénnyel való kapcsolatot, egyfajta szabadság-érzetet jelent, és régóta álmodoznak egy ilyen Paradicsom-szerű helyről a saját otthonukban.


Lehet önmagában ez is a funkció: a lakás dísze, egy kis ülőgarnitúrával, sok növénnyel, ahol megihatjuk a reggeli kávét…


De komolyabbra fordítva a szót, a funkció tényleg fontos, mivel ez határozza meg a további teendőket: milyen és mennyi fűtés kell, milyen világítás, milyen szellőztetés, hogyan árnyékoljunk… Ebben tudunk segíteni az eddigi tapasztalataink és műszaki segédletek alapján.

A következő képek példákat mutatnak szokványos illetve „extrém” funkciókra:

funkció: kávézó-, olvasó-, pihenőhelység

Télikert pihenő helység

 

funckció: nappali

Télikert nappali funkció

 

funckió: étkező

Télikert nappali funkció 1. Télikert nappali funkció 2.
Télikert nappali funkció 3. Télikert nappali funkció 4.

 

funkció: szélfogó - veranda

Télikert szélfogó, veranda funkció

 

funkció: házhoz csatlakozó jakuzzi és szauna pihenő

Télikert jakuzzi funkció

 

funkció: fürdő helység mobil jakuzzival

Télikert nappali funkció

 

funkció: medencetér

Télikert medence funkció

 

funkció: étterem

Télikert étterem funkció

 

funkció: cukrászda

Télikert cukrászda funkció

 

funkció: billiárdszoba

Télikert billiárdszoba funkció

További funkciók lehetnek például: kondi terem, fodrászüzlet, műterem…

3. Anyagválasztás

Mi főleg alumíniumból dolgozunk, mivel ezt az anyagot tartjuk a leginkább időtállónak és esztétikusnak, de azért az összes anyagnak megvannak a saját előnyei és hátrányai.

A táblázatban összefoglaltuk ezeket a tulajdonságokat:

Előnyök: Hátrányok:
műanyag jó hőszigetelés
olcsóbb ár
nem időtálló, UV lebontja a felületét, porlik
nem teherbíró, tetőszerkezetnek nem alkalmas belső acélmerevítés nélkül
korlátozott színekben kapható
fa jó hőszigetelés
természetes hatás
kezelni kell a felületét pár évente
minőségi fa szerkezet drága
vetemedhet
acél nagy teherbírás
olcsóbb, mint az alimínium
rozsdásodik, ha nincs jól lefestve, vagy ha megsérül
"nem tart örökké" a festése, időszakosan újra kell festeni
aluminíum tartós, erős, esztétikus,
bármilyen színre, akár faminára is festhető
nem rozsdásodik
nincs

 

II. Hőtechnika - komfortérzet

4. Nyílászárók - Milyen -Mennyi - Hová

Minél több nyílászáró, lehetőleg minden oldalra… Leginkább a tolóajtó praktikus a télikertekhez! Előnyök és hátrányok

előnyök hátrányok
Nyíló-, bukó-nyíló- ajtó, ablak Téllikert ajtó 1. Teljes felület nyitható.
Nyíló, vagy pliszé
szúnyoghálóval használható.
Szárnyak nyitáskor, és nyitott állapotban helyet foglalnak. Szárnyak csak keskenyek és magasak lehetnek.
Tolóajtó, tolóablak Télikert ajtó 2. Egy síkban tolódik, nem foglal helyet a nyitása! Széles, nagy szárnyak is lehetnek! Toló szúnyoghálóval optimális! Fél felület nyitható. Hőszigetelése és légzárása kicsit alacsonyabb, mint a nyílóké.
Harmonika ajtó, ablak
Télikert ajtó 3.
Teljes felület nyitható. A szárnyak kifelé illetve befelé nyílóak is lehetnek. Szárnyak tolási sávját szabadon kell hagyni. szárnyak csak keskenyek és magasak lehetnek. Legdrágább nyílászáró.

5. Szellőzés
Komfortérzethez elegendő légmozgás, légcsere

Télikert szellőzéseA szellőzés biztosítható ez előbb említett sok, és jól elhelyezett nyílászáróval.


Mindenképpen érdemes a télikert két végére egy-egy felső bukó ablakot is tenni, melyeket nyitva hagyhatunk, ha nem vagyunk otthon, így mindig van egy kis légmozgás.


Intenzív napsütés esetén mindez kiegészíthető tetőablakokkal.


A képen látható módon elhelyezett résszellőzőkkel és motoros tetőventillátorral a megfelelő szellőzés a természetes légmozgás hiányában is biztosítható. Ezek típusa és szükséges mennyisége a télikert métere alapján táblázat segítségével tervezhető.

6. Fűtés
Télikertbe való fűtéstípusok

A fűtés lényege egy télikertnél az ÁRAMLÓ meleg levegő! Az áramló meleg levegő magában tartja a vízpárát, az UGYANILYEN HŐFOKÚ, de ÁLLÓ levegőből pedig kicsapódik a pára! Ezt kipróbálhatjuk egy ventilátorral, ha párás az üveg valahol. Nem kell meleg levegőt fújni rá, csak meg kell mozdítani a levegőt, és ismét magában fogja tudni tartani a párát! Ez még a közérzetünknek is jobb lesz, mert a száraz levegő sem a bőrnek, sem a légzésnél nem kellemes.

A télikertek, készüljenek bármilyen anyagból, mindig nagy lehűlő felülettel rendelkeznek, a téglafalnál lényegesen rosszabb hőszigetelő képességgel. Emiatt a lakás többi részén használt fűtési módok közül némelyek, mint például a padlófűtés vagy hősugárzók, nem kielégítők a télikertben. A nagy hőszigetelő képességű téglafalak belső felülete soha nem tud olyan hőfokra lehűlni, hogy ott akár a minimálisan fűtött, ÁLLÓ levegőből is kicsapódna a pára. A télikertben viszont a profilok és üvegek belső felülete a hőszigetelés ellenére „hűvös”, így az ÁLLÓ, és nem eléggé meleg levegőből párakicsapódás történhet.

Két dolgot tehetünk:
1.) „Túlfűtjük” a télikertet statikus, vagyis álló levegőt eredményező fűtéstípussal, mivel az elég meleg, ÁLLÓ levegőből már nem csapódik ki a pára, és az erős fűtés a profilok belső oldalát is magasabb hőfokúra emeli.
2.) Konvekciós, vagyis a meleg levegőt áramoltató fűtést választunk, amilyen például a képeken látható radiátor illetve a ventillátorral ellátott padlóba süllyesztett szegélyfűtés.

7. Üvegezés
Üvegtípusok - Hővédelem - Napvédelem
Üveg vagy polikarbonát fedés?

A hőszigetelt télikertek általános üvegtípusa a 4-16-4LowE+Argon összetételű üveg, Ug= 1,1W/m2K hőszigetelési értékkel. Ebben 2db 4mm-es üveget 16mm légrés választ el egymástól, amit Argon gázzal töltenek a hőszigetelés javítására. A LowE elnevezés alacsony emissziós vagyis alacsony hőkibocsátást eredményező bevonatra utal, ami a belső üveg légrés-felöli oldalára kerül, megakadályozva ezzel a belső hő leadását.

A hőszigetelés tovább növelhető 3-rétegű, 4-16-4-16-4LowE+Argon összetételű üveggel, Ug= 0,9W/m2K, tehát jobb hőszigetelési értékkel.

2 rétegű üvegezés

2 rétegű üveghezés

Az, hogy a télikertünkbe szükség van-e 3-rétegű üvegre, attól függ, milyen funkciójú a helyiség, és a magasabb profil és üvegár megtérül-e a fűtési költség csökkenésével. Az eddigi tapasztalatok alapján még egyenlőre csak passzív házakhoz, vagy nagyon magas általános követelmények szerint épülő házakhoz kérnek ilyen üveget, de a jövőben lehet, hogy ez változni fog.

A tetőüveg abban különbözik a fenti összetételtől, hogy a belső üveg mindig ragasztott biztonsági üveg. A két üveg közé beragasztott fólia törés esetén egyben tartja a széttört üvegdarabokat, így azok nem esnek az alattuk állókra.

A tetőüveg külső rétege lehet edzett, amely egy komolyabb jégeső vagy ráeső tárgy esetén sem törik el. Ezt a magasabb ár miatt csak akkor javasoljuk, ha az üveg nehezen cserélhető, vagy ha reális a veszélye annak, hogy ráessen valami fentről.

3 rétegű üvegezés

3 rétegű üvegezés

A hőszigetelés és a biztonság után az egyik legfontosabb kérdés a napvédelem. A rengeteg típus, ami a piacon megtalálható, zavarba ejtő lehet, de lényeg, hogy a gyártók minden igényre tudnak megoldást javasolni. A napvédő üveg a hőszigetelő üvegszerkezet külsű üvege lesz. Meggátolja, hogy a hősugarak bejussanak télikertbe, és felmelegítsék azt. Többféle módon teszik ezt. Van olyan, amelyik tükrös felületű, és a hősugarakat visszaveri, van amelyik színezett és a elnyeli a hősugarakat, de nem engedi tovább, és van, ami nem tükrös és nem színezett, mégis mindent tud, amit az előbbiek! Tehát kérdezzük a gyártót, és válasszunk ár-érték arányban pénztárcánk szerint…

üvegfedés

üvegfedés

Még egy fontos tény: Egyik üveg sem pótolja az árnyékolást, ha a télikertet egész nap tűzi a nap, és nem elég a nyílászáró, amit ki tudunk nyitni szellőzetésre.
A napvédő üvegek csak a nap 40-50-60%-át védik ki, ami nagyon sok, de mégis csak lelassítja a felmelegedést! A napvédő üveg megfelelő mennyiségű nyílászáróval kombinálva, egy közepesen napos helyen elegendő, de más esetben árnyékolás is kell, ha az év minden napján használni akarjuk a télikertet!

A tetőbe üveg helyett sokszor polikarbonátot használunk. Előnye, hogy olcsóbb, gyengébb tetőszerkezetet is elegendő, egyben feltehetünk 6-7m hosszú táblát így nem kellenek keresztosztások a tetőbe. Hátránya, hogy kopog az esőben, és nem lehet rajta kilátni, mint az üvegen, mert cellaszerkezete van. Nagyobb télikerteknél, medencetereknél, éttermekben tökéletes megoldás.

polikarbonát fedés

polikarbonát fedés


8. Árnyékolás
Kell-e - Kívül vagy belül - Milyen típus

Az, hogy kell-e árnyékoló, főleg a tájolástól függ. Ha erős délutáni napot kap a télikert, és nincs fa, vagy épület, ami árnyékolna, mindenképpen javasolnánk árnyékolót, ha belefér a pénzügyi keretbe.

Egy ÉK-i fekvésű télikert legtöbbször napvédő üvegezéssel is jól használható nyáron. Délelőtt süti ugyan a nap, de mire az igazi délutáni hőség kialakulhatna, a szerkezet már árnyékban van, és nyitott ajtókkal, ablakokkal (szúnyoghálókkal) kellemes pihenőhely.

Mindenképpen hasznos a sok nyílászáró is. Ha át tud szellőzni a tér, olyan, mintha a szabadban lennénk.


Az elnevezés; téli kert, nem véletlenül született. Sokan tényleg csak ősztől tavaszig használják, hogy hűvös, csapadékos időben is évezhessék a kert hangulatát. A négy-évszakos télikert megfelelő fűtést, szellᔐzetést és árnyékolást igényel!

Ha lehet, inkább külső árnyékolást válasszunk, mert sokkal hatékonyabb, ha a napsütés még az üveg külső felületéig sem juthat el, nemhogy a belső térbe. A tetőre a tető síkjában sínekben mozgó, motoros ponyvás tetőárnyékolót javasolunk.
A tetőt árnyékoljuk legfőképpen, ha az árba belefér. Az oldalfalakra rolettát vagy zsaluziát ajánlunk.

A tető belső oldalára tehetünk baldachin típusú árnyékolót, ha elsősorban a direkt, erős fényt szeretetnénk tompítani. Oldalfalakon belül a reluxa a legalkalmasabb árnyékoló.

III. Gazdaságosság

9. Méret
Ha nem adottak a méretek, mekkora legyen a télikert?

Legtöbbször kész teraszra építünk, de lehetnek esetek, amikor a méretről kell döntenünk. Az ár szempontjából nem mellékes, hogy mennyi profilt kell rendelni egy télikerthez. A legtöbb profil gyári hossza 7m, tehát érdemes a szálat maximálisan kihasználni. Ha a 7m-t csak kis mértékben haladja meg a szélesség ehhez új szálat kell venni, és mindenképpen látszik a toldás vonala! Természetesen nem számolunk ilyenkor sem még egy teljes szál árával, de gazdaságosabb, ha 7m-re visszavesszük a télikert szélességét.

A télikert mélysége értelemszerűen akkor optimális, ha a 3,5m körüli mélységnél ki tudunk hozni két gerendát egy szálból. Ha mélység jóval nagyobb, a modern rendszerünknek van egy 4,6m-es gerendája, tehát ez a következő optimális határ.

A télikert méretének növekedésével nem egyenes arányban nő az ár! Minél nagyobb egy télikert, annál alacsonyabb a m2 ár, ezért, ha a profilok és a teherbírás határait szem előtt tartva növeljük a méretet, olcsó m2-ekhez juthatunk!

10. A leggazdaságosabb kombináció

Télikert nyeregtetőForma: téglalap, fél-nyereg tetővel, mint a képen
Stílus: modern, bordázott kialakítás
Szín: 44-féle alapszínből választhatunk
Nyílászárók: sok nyitható felület, hogy ne kelljen árnyékolás. Toló vagy nyíló ajtók olcsóbbak, mint a harmonika.
Fűtés: radiátorokkal
Üvegezés:
Oldalfal: 4-16-4LowE+Argon gáz töltésű hőszigetelő üveg.
Tető: 25mm-es opál polikarbonát, vagy 6-16-3+3LowE+Argon gáz töltésű hőszigetelő üveg
Érdemes kis felárért napvédő üveget kérni (ClimaGuard Solar víztiszta típus)
Árnyékolás: ha a tájolás szükségessé teszi, ponyvás árnyékoló elsősorban a tetőre.
Praktikus tanács: Egy vevőnktől vettük az ötletet, hogy a zöld színű mezőgazdasági háló nagyon jó árnyékoló! Tavasszal fel kell tenni, ősszel levenni, és sokkal olcsóbb, mint bármilyen árnyékoló. Egyébként a déli országokban ez bevált árnyékolási mód előtetőkön, autóbeállókon.
Méret: 3,5 x 7m maximum


ALIPLAST® télikert RENDSZER

  • Kimondottan TÉLIKERT rendszerek
  • Kész csomóponti megoldások
  • Minden kapcsolat megoldható gyári profilokkal
  • Rejtett vízelvezetés

Télikert ALUPLAST

 

Télikert előnyei:

  • Praktikusabb, mint egy terasz, ami télen hideg és csúszik, nyáron túl meleg, szeles, esős…
  • Növényeket átteleltethetjük itt.
  • Plusz tér a lakásban - új szoba, étkező...
  • Teljesen lakás értékű tér - Uf=1.00W/m2K erdő hőszigetelési érték is elérhető.
  • Sok nyílászáró és megfelelő árnyékolás esetén egész évben használható.