Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Bioklimatikus pergola? Mi is az?

Bioklimatikus pergola? Mi is az?

Fizikailag ez egy tető, mely egy keretből és speciális lamellákból áll, amelyek mozgatásával tökéletesen szabályozható a bejutó nap és eső mennyisége, valamint a szellőzés is irányítható. A sugárzás irányhoz igazított nyitástól egészen a teljes, vízzáró lezárásig, ami így esővédelmet is jelent.

Az bioklimatikus elnevezés arra utal, hogy minden időjárási körülmény mellett optimálisan biztosítja a terasz kihasználhatóságát.

Ha kinyitjuk a lamellákat, akkor természetes módon besüt a nap, élvezni lehet a fényét, melegét, lehet gyűjteni a D-vitamit. De ha ez túl erőssé válna, akkor egyszerűen, a lamellák állításával, részben vagy akár teljesen kizárhatóvá válik a sugárzás. A lamellák megnyitásával biztosítható a meleg levegő kiáramlása, így megelőzhető a hő felhalmozódása a teraszon. A lamellák megfelelő szögben történő állításával szűrt napfényben élvezhetjük a terasz nyugalmát.

Automatikus bioklimatikus pergoláról pedig akkor beszélünk, ha fény-, szél- vagy esőérzékelő és szabályzó vezérli a lamellákat.

És természetesen mindez egy okos ház informatikai rendszerének is a része lehet, ekkor pedig okos bioklimatikus pergolának nevezhető.

Azon túl, hogy a bioklimatikus pergola a modern házak teraszának egy különösen esztétikus árnyékolási lehetősége és a teraszunk kihasználhatóságát a lehető legjobban megnöveli, látnunk kell, hogy ez egy igazi hosszú távú megoldás. Más szerkezeteket sűrűn kell cserélni, de az alumínium tartós, több évtizeden át időjárásálló kivitel.

Kivitelezhető szabadon álló változatban, pl. a háztól távolabbi medence mellé, vagy falra szerelhető, mint a hagyományos terasztetők. Ilyenkor érdemes összetettebb formában is tervezni kihasználva a terasz és a ház adottságait.

A házhoz épített bioklimatikus pergola nem csak a saját kényelmünket szolgálja, hanem nyáron az otthonunk felmelegedését is megakadályozza, így kisebb energiát kell fordítani annak a hűtésére, de télen a lamellák megfelelő állításával tudjuk a napfényt és annak jó melegét a házra vezetni, ami segíti a ház energiahatékonyságát.

És ha a házunk nem olyan modern, hogy egy bioklimatikus pergola tökéletesen illene hozzá, de mégis szeretne, akkor egy melegebb szín választásával vagy famintázattal megoldható, hogy illeszkedjen a ház stílusához

A bioklimatikus pergolák egyetlen hátránya, hogy magasabb befektetést igényelnek a hagyományos megoldásokhoz képest, és ez nyugati-európai tervezésű rendszerek esetén még inkább igaz, de döntéskor érdemes figyelembe venni, hogy egy jó minőségű, megbízhatóbb forrás választásával esetleges kellemetlenségektől óvhatja meg magát a vevő.  

Egy gondosan tervezett, jó minőségű bioklimatikus pergola hosszútávon, kiváló állapotban biztosítja a terasz optimális kihasználhatóságát. Nem csak egy luxus kiegészítője a háznak, hanem az a védett hely, ahol társasággal is tudunk nagyszerűen időt tölteni, de a legnagyobb kényelemben pihenni is tudunk.  

Vissza a listához
Termékek mce